De invloed van water op thee
April 2018

Thee bestaat voor 99% uit water. Het is dan ook niet gek dat het water dat gebruikt wordt om thee mee te zetten grote invloed heeft op de smaak van de thee.

Water bevat kalk en mineralen. Deze twee reageren met de enzymen in de thee en veranderen de smaak en het aroma. Ook de PH waarde is van belang. Deze waarde loopt van 0 (heel zuur) tot 14 (heel alkalisch). De optimale PH voor theewater is PH 7 (neutraal).

De kwaliteit van kraanwater verschilt van gemeente tot gemeente. Kraanwater bevat vaak te veel mineralen waardoor het niet het optimale resultaat geeft. Daarnaast heeft het vaak een hoge droogrestwaarde (kalk). Goede alternatieven zijn:
        
* Gefilterd water.   
* Mineraalwater. In Nederland heeft spa blauw het meest neutrale water (PH 7, droogrestwaarde 33mg/l).
* Omgekeerd osmose water. Dit is water waar alle kalk en mineralen uitgehaald zijn.

Het verschil is goed te zien tijdens een test. Water uit verschillende gemeenten geeft steeds een ander resultaat, maar het beste is het te zien bij een test met kraanwater en mineraalwater. Bij onze test hebben we een pot zwarte thee gezet met mineraalwater en met kraanwater. Beide zijn gezet met dezelfde hoeveelheid zwarte thee, dezelfde trektijd en dezelfde temperatuur. Als we de thee even laten staan zien we dat de thee in de linkse pot (kraanwater) veel donkerder is geworden. Daarnaast heeft deze thee een 'vettig' laagje op de thee.
    
                                    
      
Naast de kwaliteit van het water zijn er nog meer aandachtspunten:
* Temperatuur: Gebruik bij het zetten van zwarte thee bij voorkeur water dat net van de kook af is. Groene thee/witte thee: Laat gekookt water een paar minuten afkoelen tot ongeveer 85 graden Celcius. Dit voorkomt dat de thee bitter wordt.
* Trektijd: Deze hangt onder andere af van de grootte van het theeblad. Bij grove bladthee duurt het langer voordat het theeblad haar smaak afgeeft. Deze thee moet dan ook langer trekken dan wanneer je fijne thee gebruikt.
 
* Kook voor elke kop thee vers water. Als je water meerdere keren kookt, gaat alle zuurstof eruit.
 
* Kook water altijd goed door. Bij water dat niet gekookt heeft, slaat de kalk niet neer. Dit resulteert in een laagje 'schuim' op het water.

            


© 2021 Tea of Life
design & powered by AWINK Websolutions